архітектура
дизайн інтер’єрів
дизайн меблів
предметний дизайн
технології
мода
мистецтво
ілюстрації
графіка
фотографії
Головна » інтер’єри, архітектура, огляд інтер’єрів, огляд архітектури, СТАТТІ, ФОТООГЛЯДИ

Max Pritchard Architect. Будинок-міст

вівторок, 8 Червень 2010, Переглядів: 1,616

Незвичайне розташування цього будинку значною мірою визначилося природними характеристиками ділянки землі замовників проекту. Він знаходиться в одному годині їзди від Аделаїди (Австралія), в мальовничій зеленій місцевості, розділеною рікою на два високих берега.

Від архітектора – Макса Прічарда, власника власній студії Max Pritchard Architect – потрібно було придумати щось таке, щоб, використавши всі переваги ділянки, зберегти його природну красу і при цьому «вкластися» у бюджет, розмірний вартості розбірних будиночків (близько 175 тисяч доларів США).

Зведена їм споруда має вузьку, довгасту форму і, з’єднуючи два береги струмка, що впадає в побудований ставок виконує роль своєрідного мосту через річку і оглядового майданчика одночасно. В основі конструкції лежить каркас з двох сталевих балок, закріплених на чотирьох бетонних основах.

Для її установки були потрібні послуги кранівника, дві пари чоловічих рук і пару днів роботи. Прольотом і підлогою в будинку-мосту стала бетонна плита зі сталевим настилом і шаром жорсткої ізоляції.

Для створення «коробки» і даху проектувальник запропонував місцеву сосну, а в якості іншого будівельної сировини були відібрані вдруге перероблені матеріали або ж такі, які годяться для повторного використання (наприклад, листова сталь покрівлі та зовнішньої обшивки стін).

Скляні стіни і широкі вікна, що виходять на північ і південь, дозволяють господарям щодня спостерігати за життям своїх сусідів – розлогих дерев, квітів і трав, моховитий каменів на прямовисних берегах … Стічні води викачуються в 100 метрах від рукава річки, щоб уникнути її забруднення.

Зрозуміла, проста і в той же час ефективна планування цього будиночка житловою площею 110 кв.м., частина якого була відведена сімейною парою під офіс, відповідає – і візуально, і функціонально – концепції підходу м’якого впровадження в навколишнє середовище («Touch the Earth Lightly »).

Замовники були свідомо проти кондиціонування повітря, чого вдалося уникнути наступними проектувальними методами. Взимку сонце нагріває чорний бетонну підлогу, акумулюючи тепло, якого вистачає на всю ніч. Ізоляція нижнього боку плити, стін і даху, об’єднаної з подвійним склінням вікон, допомагає затриманню високої температури. У холодну пору року в хід йде невеликий обігрівач, при необхідності працює на деревині, зібраної в окрузі.

У літню спеку вікна північного фасаду закривають від сонця сталеві жалюзі. Комбінація стельових вентиляторів і повністю відкриваються вікон забезпечує приміщення ефективним охолодженням. На переконання Макса Прічарда, для того, щоб підтримувати тут оптимальні кліматичні умови влітку, досить щільно закривати будинок у спеку, а в прохолодні вечора залишати двері відкритими.

На суміжному навісі розташовуються фотогальванічні елементи, службовці додатковим джерелом електрики низької напруги. Нагорі знаходиться спеціальний резервуар для збору дощової води, яка активно використовується у господарстві. Також на даху встановлені сонячні батареї, що забезпечують сімейну пару гарячою водою, причому за мінімальною ціною.



Подібні публікації:

  1. Скульптурний дерев’яний міст від Ріса Терріс (Reece Terris). Ванкувер, Канада.
  2. Пішохідний міст від bureau faceB. Париж, Франція.
  3. Скляний будинок в лісі від 1100 Architect
  4. Простий і затишний будинок в сільській місцевості від HHF Architect

Залиште свої враження!



z